PsiTAD

Programul PsihoTerapia Anxietății și Depresiei (PsiTAD) este un program de tip transdiagnostic care oferă suport psihologic persoanelor cu tulburări emoționale. Tulburările emoționale includ anxietatea socială, depresia, atacul de panică (și agorafobia), anxietatea generalizată, tulburarea obsesiv-compulsivă și anxietatea față de sănătate (ipohondria). Toate tulburările emoționale presupun trăirea unor emoții intense și inconfortabile precum anxietatea, panica, depresia și frica. Aceste emoții pot fi atât de intense încât pot genera anumite comportamente de protecție sau tendința de a evita anumite situații. Însă evitând aceste situații și emoțiile asociate, viața oamenilor devine foarte limitată. Chiar și activitățile obișnuite precum mersul la serviciu sau petrecerea timpului liber pot fi greu de gestionat și obositoare. În plus, dorința de a evita emoțiile intense îi poate face pe oameni să renunțe la o serie de obiective importante sau să își modifice planurile de viață. În final, aceste emoții intense și inconfortabile pot ajunge în centrul vieții, împiedicandu-i pe oameni să trăiască viața pe care o doresc.

Programul PsiTAD se bazează pe principiile Terapiei Cognitiv-Comportamentale (TCC), integrând cele mai eficiente tehnici și strategii psihologice care pot fi aplicate tuturor tulburărilor emoționale. Sub aspect conceptual Programul PsiTAD se bazează pe protocolul de intervenție de tip transdiagnostic propus de David Barlow (Barlow, D.H., Ellard, K.K., Fairholme, C.P., Farchione, T.J., Boisseau, C.L. Allen, L.B. & Ehrenreich-May, J. (2011). The unified protocol for transdiagnostic treatment of emotional disorders: Client workbook. New York, NY: Oxford University Press).

Departamentul de Psihologie (Universitatea de Vest din Timișoara) a inițiat acest studiu, al cărui scop este de a testa eficiența și nivelul de acceptabilitate al unui program de intervenție de tip transdiagnostic pentru reducerea tulburărilor anxioase și afective în România. În cadrul acestui program participanții pot beneficia timp de nouă săptămâni de suportul psihologic oferit online de echipa de psihologi responsabilă de buna desfășurare a proiectului.  

Dacă doriţi să participaţi la acest program, va trebui să vă înscrieţi pe site-ul proiectului şi să parcurgeţi chestionarele de screening. Apoi veți primi un mesaj scris din partea echipei PsiTAD sau o invitație la un interviu telefonic. Odata acceptat/ă în program veți fi distribuit/ă aleatoriu în prima grupă de tratament (care va începe programul de intervenție imediat) sau în cea de-a doua grupă de tratament (cere va înceape programul după nouă săptămâni). De asemenea, veți fi rugați să completați o serie de chestionare care ne vor ajuta să evaluăm eficiența programului (la început, la final și la șase luni după finalizare).

Platforma e-cbt.ro împreună cu Programul PsiTAD au fost nominalizate la Gala Innovation in Health Awords 2016 la categoria Innovation in Health & IT

Dezvoltarea platformei e-cbt.ro și suportul tehnic este asigurat de Echipa tehnică a proiectului alcătuită din specialist IT Tudor Ojan si web-designer Cărbunaru Alina de la ProCoderDev.


                                                                                   

Programul PsihoTerapia Anxietății și Depresiei (PsiTAD) a fost realizat cu sprijinului financiar al Programului Parteneriate în Domenii Prioritare (PN-II-PT-PCCA-2013), derulat cu sprijinul MEN – UEFISCDI, Proiect nr. 331/2014.

Adresa de contact: psitad@e-cbt.ro