e-ACT

Programul Acționează Terapeutic Online (e-ACT) se bazeaza pe principiile Terapiei prin Acceptare şi Angajament (engl: Acceptance and Commitment Therapy - ACT) care este o forma de terapie cognitiv-comportamentală. Sub aspect conceptual, programul include o componentă de ACCEPTARE (a lucrurilor care nu se pot schimba) și o componentă de ANGAJAMENT (pentru modificarea lucrurilor care se pot schimba). Programul se adresează persoanelor care se confruntă cu stări de îngrijorare, frică şi anxietate sau au o tulburare anxioasă de intensitate medie.Toate tulburările anxioase presupun trăirea unor emoții intense și inconfortabile precum anxietatea, panica, îngrijorarea și/sau frica. Aceste emoții pot deveni atât de intense încât ajung să genereze comportamente de protecție sau tendința de a evita anumite situații. Dar încercarea de a evita aceste situații și emoțiile asociate produce adesea o limitare (serioasă) a optiunilor de viață. Chiar și activitățile obișnuite precum mersul la serviciu sau petrecerea timpului liber pot deveni greu de gestionat și obositoare. În plus, dorința de a evita emoțiile intense ne poate face să renunțăm la o serie de obiective importante sau să ne modificăm planurile de viață. În final, aceste emoții intense și inconfortabile pot ajunge în centrul vieții noastre, împiedicandu-ne să trăim viața pe care o dorim. Pentru detalii privind simptomele vizate mergeți la secţiunea „Ce sunt tulburările axioase?”

Acest program este compus din 7 module elaborate pornind de la manualul de intervenţie propus de John P. ForsythGeorg H. Eifert (2016). The Mindfulness & Acceptance Workbook for Anxiety: A Guide to Breaking Free from Anxiety, Phobias & Worry Using Acceptance & Commitment Therapy, New Harbinger Publications. Participanții acceptați vor beneficia - timp de 7 săptămâni - de suportul psihologic oferit online de echipa de psihologi responsabilă de buna desfășurare a proiectului. Comunicarea între client și psiholog se va desfășura asincron, prin mesaje scrise, transmise în interiorul unei platforme web securizate (www.e-cbt.ro).  

Departamentul de Psihologie de la Universitatea de Vest din Timișoara a inițiat acest studiu, al cărui scop este de a testa eficiența și nivelul de acceptabilitate a acestui program pentru reducerea anxietății.   

Dacă doriţi să participaţi la acest program, va trebui să vă înscrieţi pe site-ul proiectului şi să parcurgeţi chestionarele de screening. Apoi veți primi un mesaj scris din partea echipei ACT. Odată acceptat/ă în program veți fi distribuit/ă aleatoriu în prima sau în a doua grupă de tratament. De asemenea, veți fi rugați să completați o serie de chestionare care ne vor ajuta să evaluăm eficiența programului (la început, în timpul intervenţiei, la finalul programuluările axioase?”). i și la șase uni după încheierea acestuia).

                                        

Dezvoltarea platformei e-cbt.ro a fost realizată cu sprijinului financiar al Programului Parteneriate în Domenii Prioritare (PN-II-PT-PCCA-2013), derulat cu sprijinul MEN – UEFISCDI, Proiect nr. 331/2014. 

Suportul tehnic este asigurat de Echipa tehnică a proiectului alcătuită din specialist IT Tudor Ojan si web-designer Cărbunaru Alina de la ProCoderDev.

Adresa de contact: e-act@e-cbt.ro